Turistchef om nye tal: Det er barsk læsning

Turistchef om nye tal: Det er barsk læsning

13. august 2020

Tekst: Torbjørn Næs Bertelsen
Foto: Unsplash

Nye tal for hoteller og andre overnatningssteder tegner et dystert billede af et trængt turisterhverv, der ser langt efter turister - og især konferencegæster.

2020 har været turisterhvervets annus horribilis.

Det står klart med syvtommersøm efter Danmarks Statistik for nylig offentliggjorde de seneste overnatningstal for første halvår af 2020. Nationalt ser det grumt ud, og studerer man tallene for Vejle Kommune er det med nedadvendt mundvige og dybe panderynker.

I alt overnattede godt 178.000 i de vejlensiske senge. Et fald på 41 procent fra et niveau på 303.000 i 2019.

– Efter en god start på 2020 tog coronaen over og barberede rigtig mange feriegæster, men primært konferencegæster væk, fortæller turistchef i Vejle Kommune, Morten Damgaard Nielsen, der ikke lægger skjul på, at tallene er barsk læsning.

Heller ikke i juni, som normalt er en stærk turistmåned var der ifølge turistchefen lyspunkter at spore, til trods for at samfundet på dette tidspunkt var begyndt en langsom genåbning. Her faldt tallet for overnattende alene med 45 procent.

Udenlandske turister holdt sig væk
Klart værst ramt er de lokale hoteller, der har oplevet et samlet fald på 56 procent indtil juni i forhold til 2019. Flere hoteller har da også valgt decideret at være lukket ned i kortere og for nogens vedkommende længere perioder.

Ikke uventet er det de udenlandske turister, der har holdt sig væk. Hele to tredjedele af gæsterne er forsvundet i første halvår. Tallet for juni er her en nedgang på 75 procent.

Meldingerne for juli måned er generelt mere positive. Danskerne har i stor stil opholdt sig hjemme og brugt Danmark til at søge sommerferieoplevelsen.

– De lokale attraktioner melder generelt om fine besøgstal. Især de, der har været støttet af statens hjælpepakke, der har betydet halv pris på entréen, siger Morten Damgaard Nielsen, og fortæller, at naturområderne ligeledes er blevet brugt flittigt.