DI’s cheføkonom: Amerikanske væksttal er en positiv overraskelse

DI’s cheføkonom: Amerikanske væksttal er en positiv overraskelse

28. april 2021

Tekst: Torbjørn Næs Bertelsen
Foto: Unsplash

Væksten i verdensøkonomien kommer i 2021 til at lande omkring 6 procent, spår cheføkonom i Dansk Industri på et digitalt erhvervsmøde med Vejles erhvervsliv. Det er afgørende for dansk erhvervsliv, hvor 850.000 arbejdspladser er afhængige af gode eksportmarkeder.

“Danmarks er en lille, åben økonomi, der er afhængig af at kunne handle med andre lande.”

Sådan har melodien i mange år lydt fra politikere på begge sider af det politiske spektrum. Erhvervsfolk fra toneangivende virksomheder i øst og vest har sunget med og fra de magtfulde erhvervsorganisationer, med adresse på de dyreste felter på Matador-spillepladen, er hittet blevet spillet oftere end ‘Last Christmas’ i et stormagasin i december.

Det er utvivlsomt vigtigt for danske virksomheder at kunne sælge deres varer til markeder, hvor man taler andet end dansk. For vejlensiske virksomheder gør dette sig også gældende. Derfor var temaet for Vejle Kommunes april-version af det månedlige erhvervsmøde særligt relevant. Temaet var “Verdensøkonomiens tilstand”.

Til dette formål var Dansk Industris cheføkonom, Allan Sørensen, indkaldt til at give en analyse af tilstanden på de markeder, der er dominerende for verdenshandlen og som er mest afgørende for dansk eksport.

– Vækstmæssigt er USA den helt store positive overraskelse, fortalte Allan Sørensen, og kaldte udsigten til en amerikansk vækstfremgang på syv procent i 2021 for “voldsom”. Grunden til, at USA ser ud til at slå så voldsomt tilbage efter en ordentlig corona-nedtur, skal ifølge DI-økonomen, ses i den grad af rundhåndethed de amerikanske politikere har sendt penge ud i systemet i form af hjælpepakker, corona-checks og meget andet.

– Seddelpressen kører virkelig på højtryk, formulerede Allan Sørensen det – og noterede, at den amerikanske gæld det seneste år er steget med 20 procent af bruttonationalproduktet.

Selvom arbejdsmarkedet i USA er i bedring og den nye Biden-administration har signaleret, at der skal investeres massivt i infrastruktur og klimaomstilling – hvilket kan komme danske virksomheder til gode – så er der også faresignaler. Inflationen er begyndt at stige og det kan komme på tale at man må træde på bremsen, hvis prisstigningerne pludselig løber for stærkt.

Eksport er fortsat en vigtig komponent i Kina

På mødet var der også fokus på verdens største vækstmarked Kina. Dansk Industris mand i Kina, Glen Mikkelsen, var igennem på et signal fra Shanghai, hvor han fortalte, at eksporten fra Kina kører på fuld tryk.

– Når vi ser, at Kina måned for måned slår eksportrekord, så er det fordi eksportmaskinen meget hurtigt kom i gang igen, da Kina fik styr på Covid19, forklarede Glen Mikkelsen, der fortalte, at der på daværende tidspunkt kun var 312 smittede i hele Kina, ud af en befolkning på 1,4 milliard.

– Eksport er stadig en meget vigtig komponent for Kina, men det er en stadigt faldende del af kinesisk økonomi, der er relateret til eksport. Vesten betyder mindre og mindre fordi den nationale økonomi og efterspørgslen efter serviceydelser internt i Kina betyder mere og mere. De danske virksomheder, der har “boots on the ground” har haft et virkeligt gode resultater i 2020, fortæller Glen Mikkelsen.

Han fortæller, at tendensen også kan måles i de tillidsmålinger som det danske handelskammer laver sammen med Dansk Industri, hvor danske erhvervsledere, der er til stede i Kina, bliver spurgt til deres forventninger til fremtiden.

– Forventningerne lyder ekstraordinært gode for de, der har at gøre med det kinesiske marked, mens det er lidt mere afdæmpet blandt dem, der har fokus på eksport, forklarer Glen Mikkelsen.

Du kan se hele Vejle Kommunes online erhvervsbriefing herunder.