– Digitaliseringens største udfordring ligger mellem ørerne på erhvervslivets top

– Digitaliseringens største udfordring ligger mellem ørerne på erhvervslivets top

24. marts 2021

Tekst: Torbjørn Næs Bertelsen

Skal erhvervslivet omfavne digitaliseringen kræver det, at ejere og ledere får hævet deres digitale forestillingsevne. Sådan lød det for nylig i en paneldebat arrangeret af Vejle Kommune og AI Innovation House. Se paneldebatten her.

Der er masser af muligheder for de virksomheder der ønsker at inddrage digitalisering og kunstig intelligens.

Sådan lød det skarpt skårne budskab fra Malene Østergaard, ny COO i AI Innovation House, på Vejle Kommunes månedlige onlinebriefing for erhvervslivet, hvor hun sammen med tre erfarne digitaliseringsmænd diskuterede digitaliseringens muligheder og udfordringer for erhvervslivet.

Digitalisering af erhvervslivet fylder mere og mere som emne i samfundsdebatten. Dansk Industri har for nylig fremlagt en plan, hvor ambitionen er, at “digitalisering og digitale værktøjer skal få Danmark ud af coronakrisen og skabe fremtidens vækst og velfærd”.

Og i sidste uge udnævnte regeringen et digitaliseringspartnerskab, der skal “levere anbefalinger til, hvordan Danmark og danske virksomheder kan udnytte digitaliseringen”.

Se en paneldebat om muligheder og udfordringer ved øget digitalisering af erhvervslivet.
Forandringsparat

Så der er national opmærksomhed på området, og mulighederne er derude. Men der er også udfordringer.

For hvorfor skynder virksomhederne sig ikke bare at digitalisere, når de får at vide, at det er der nøglen til fremtidens vækst ligger begravet. Det gav deltagerne i AI Innovation House’s paneldebat deres bud på.

– Jeg tænker, at den største udfordring ligger mellem ørerne på ejere og ledere i virksomhederne, sagde Carsten Brock, der gennem virksomheden Pedab distribuerer og leverer IBM’s løsninger til virksomheder i AI Innovation House og andre steder.

– Der er en manglende digital forestillingsevne blandt ejere og ledere i virksomhederne – og det er sådan set meget naturligt. Hvis man har grundlagt en virksomhed for 30 år siden og det er kørt rigtig godt indtil nu, hvorfor skulle man så ændre på noget, der virker, før man måske bliver kørt over af en konkurrent, forklarede han.

Ingenting kommer af ingenting

Det var Rene Lange fra Atea enig i. Men han pegede også på virksomhedernes prioritering som en udfordring.

– Det er meget nemt at have fokus på at gøre det samme hver dag for at holde butikken kørende, men ingenting kommer altså af ingenting. Derfor er man nødt til at afsætte tid, kræfter og ressourcer til at forsøge at forandre – ellers kommer der ikke nogen forandring, sagde Rene Lange, og tilføjede:

– AI Innovation House repræsenterer jo et center, hvor man som virksomhed kan få noget forærende, hvis man udnytter det fora, der bliver stillet til rådighed, hvor man kan møde andre, der har samme udfordringer.

Denne dagsorden har Vejle Kommune også købt ind på. Derfor er kommunen gennem Start-Up Vejle også repræsenteret i AI Innovation House. Her har man startet et iværksætterprogram kaldet Tech Startup, der hjælper digitale iværksættere i gang.

Men etablerede virksomheder har også mulighed for eksempelvis at placere en udviklingsmedarbejder i AI Innovation House med henblik på, at medarbejderen skal suge så meget viden og erfaring om nye teknologier sammen – som virksomheden siden kan drage nytte af.

Modet til at fejle

De tre panelister var også enige om, at virksomheder er nødt til at blive mere modige, når det handler om at udforske potentialerne ved digitalisering.

Jesper Holm, direktør og ejer af MiqID, der hører hjemme i AI Innovation House, efterlyste, at virksomhederne tør at fejle:

– Når man møder virksomheder, er det ofte en barriere, at de ikke kalkulerer med, at det kommer til at koste penge, og at man på vejen også kommer til at fejle, forklarede Jesper Holm, der hurtigt blev suppleret af Rene Lange, der mente, at mange virksomheder slog digitaliseringen for stort op:

– Empirisk skal du prøve et antal gange for at få succes. Så hvis du prøver nul gange, så får du ingen succes, og hvis du tror, at du skal have det hele gennemtygget, før du tør at gå i gang med en test, så er chancen for, at det lige præcis er det, der virker relativt lille, fastslog Rene Lange, der opsummerede sit råd således:

– Fejl hurtigt og fejl småt. Derved finder du ud af om der er potentiale i det du forsøger – og kom så videre til den næste ting.