Designbureauet Urbanistas flyttede fra København til Vejle: Fællesskab og unikke iværksættermiljøer gjorde forskellen

Designbureauet Urbanistas flyttede fra København til Vejle: Fællesskab og unikke iværksættermiljøer gjorde forskellen

04. juni 2021

Tekst: Emma Louise Laycock
Foto: Spinderihallerne

Vejle Kommunes brede vifte af specialiserede iværksættermiljøer tiltrækker mange nye virksomheder: “Iværksættermiljøer og fællesskab betyder meget - særligt når man lander i en ny by”, fortæller tilflyttervirksomhed.

Vejle Kommune har et af Danmarks største udbud af specialiserede iværksættermiljøer. Uanset om man arbejder med grøn energi, fødevarer, kreativitet, digitalisering eller noget helt andet, så er der et fagspecifikt miljø, hvor virksomheden kan få den rigtige sparring.

Og det var noget, der tiltrak virksomheden Urbanistas, der flyttede ind i Spinderihallerne i januar 2019. Da Anne Nielsen og Kasper Jacobsen efter 10 år i København besluttede at vende tilbage til Jylland, hvor de begge kommer fra, faldt valget på Vejle. Og selvom geografien spillede en rolle, så havde kommunens iværksættermiljøer også en helt afgørende betydning.

– Det at Vejle havde et iværksættermiljø og et sted som Spinderihallerne var også en faktor. Det betyder meget at være en del af et iværksættermiljø og fællesskab – særligt når man lander i en ny by. Både forretningsmæssigt og på det sociale plan, fortæller Anne Nielsen.

– Spinderihallernes kreative rammer talte til os

Urbanistas er et kreativt byudviklings- og bydesignbureau. Det var derfor vigtigt for virksomheden, at rammerne talte til netop det kreative.

– Vi var rundt at se forskellige kontormiljøer i Vejle. Men Spinderihallerne var det, som talte til os. Her er fokus på det kreative og kulturelle. Det gav os også mulighed for at møde andre inden for den kreative branche. At vi har adgang til FabLab, hvor vi kan bygge prototyper og modeller, betød også noget for vores valg, siger Anne Nielsen.

Spinderihallerne ligger i hjertet af Vejles gamle Spinderifabrik i Vejles Vestby. De gamle, flot istandsatte bygninger støtter og inspirerer de kreative virksomheder i deres arbejde. Noget som Anne Nielsen også tillægger en stor betydning:

– De særlige bygninger er også med til at skabe en helt særlig ramme omkring vores arbejde. Stemningen, atmosfæren og det særlige lys i bygningerne er med til at løfte og inspirere os i hverdagen.

Sammensætning af virksomheder er vigtig for kreativ synergi

Virksomhederne i Spinderihallerne har skarpt fokus på blandt andet innovation, teknologi, digital fabrikation, design, forretningsudvikling, kreativitet og kunst. Denne sammensætning af virksomheder er vigtig for synergien i huset, og det giver virksomhederne gode muligheder for samarbejde med andre kreative og innovative iværksættere i Vejle.

– Som iværksætter har du brug for både ro til arbejde og plads til samarbejde. Du skal kunne fordybe dig i dine opgaver, men du skal også kunne løfte blikket og byde ind i forskellige projekter og samarbejder, siger Mette Marie Karlberg, der er iværksætterkonsulent i Spinderihallerne, og fortsætter:

– Jeg støtter virksomhederne i Spinderihallerne i begge dele – både at skabe plads til kerneydelsen i deres virksomhed og udvide horisonten for nye samarbejder.

Flest nyoprettede stillinger i Region Syddanmark

Og meget tyder på, at Vejle Kommunes iværksætterstrategi har ramt rigtigt. Ifølge tal fra Vækstfonden blev der i hele 2020 registreret 606 nye virksomheder i Vejle Kommune. Dermed ligger Vejle på førstepladsen i Region Syddanmark med 20 procent flere nye virksomheder end Kolding, der havde næstflest nyoprettede virksomheder i 2020.

Det er vigtig for Vejle at have den brede pallette af muligheder for nye virksomheder, forklarer Vejles erhvervschef, Morten Damgaard:

– Alle skal kunne finde sig selv og få den rigtige ydelse. Den specialiserede sparring skaber en ensartethed i det faglige miljø, som gør det nemmere for virksomhederne at få værdi af hinanden. Det skaber også den vidensdeling, der er en forudsætning for at virksomhederne kan vokse, fortæller han.

I Vejle Kommune er indgangsvinklen den, at iværksættervirksomhederne udgør det vækstlag, som fremtidens erhverv bygger på. Derfor understøtter kommunen både iværksætteriet og den brede erhvervsudvikling gennem Vejles store udbud af specialiserede iværksættermiljøer.

– Nye virksomheder bidrager jo positivt til både økonomi, jobskabelse og innovation i kommunen. Og de specialiserede iværksættermiljøer er unikke redskaber i den forbindelse, siger Morten Damgaard Nielsen.

For Urbanistas har muligheden for sparring været afgørende for de muligheder og valg, de som nystartet virksomhed har taget. Og Anne Nielsen har følgende gode råd til andre nystartede iværksættere:

– Tag dig tid til at besøge flere forskellige kontormiljøer. På den måde kan du fornemme nede i maven, hvilket miljø og sted som matcher dit behov og forestillinger om hverdagen som iværksætter. Vi var rundt og se forskellige steder både i Vejle og andre byer. Det var en god øvelse. På den måde blev vi klar over hvilke parametre, der var vigtige for os.