Cykeltræf blev stor succes til Vejle Kører Grønt

Cykeltræf blev stor succes til Vejle Kører Grønt

05. oktober 2021

Tekst: Jesper Lilleris
Foto: Nanna Bisgaard Enevoldsen

100 tilmeldte deltagere til (el)cykeltræf i forbindelse med mobilitetseventen Vejle Kører Grønt, hvor også elbilerne blev både nærstuderet og prøvekørt.

Noget tyder på, at Vejle er blevet en lille smule grønnere efter en weekend med fokus på grøn transport til Vejle Kører Grønt. Interessen for de klimavenlige transportmuligheder fejlerede i hvert fald ikke noget, og det er et vigtigt skridt i forhold til omstillingen til grøn transport og for at indfri klimamålene i Vejle Kommunes klimaplan.

– Det har været en rigtig god og grøn weekend i Vejle, hvor vi forhåbentlig har gjort folk lidt klogere på grøn mobilitet. Formålet var at samle det hele i Vejle gågade, så det var let at se og prøve forskellige elbiler og elcykler, og samtidig høre om alt fra ladestandere til Vejle Kommunes klimaplan. Det lykkedes vi med, fortæller Andreas Schramm Petersen, projektleder for Vejle Kører Grønt, som også glæder sig over, at det lykkedes at afvikle en særligt grøn event for erhvervslivet.

Medvind til cykeltræf

Lørdag den 2. oktober var der inviteret til (el)cykeltræf på Kirketorvet, og ca. 100 havde tilmeldt sig eventen, hvor der blev uddelt gratis frokost og inviteret til dialog om cykelruter.

– Fantastisk flot opbakning til eventen. Dejligt at se så mange borgere bruge sin lørdag på at cykle til Vejle og bidrage med input til vores videre arbejde med hverdagscyklisme. Formålet var at blive klogere på, hvilke ruter de cykler, og om der er problemer på ruten, som vi skal være opmærksomme på. Det er meget værdifuldt i forhold til at skabe de bedste forudsætninger for at fremme hverdagscyklisme, fortæller Jette Vindum, klimakoordinator i Vejle Kommune.

Deltagerne kom fra hele Vejle Kommune, og et team fra Vejle Kommune stod klar med kort og post-it for at tage imod deltagernes input.

– Vejle er en meget populær by for motionscyklisterne, fordi vi har Danmarks mest kupperede cykelterræn. Men bakkerne er en modstand, indtil man får en elcykel, og finder ud af, at det forholder sig anderledes. 2 km kan hurtig blive til en lang distance, når det er op ad bakke. Derfor bliver elcyklerne vigtige for at få flere i sadlen, fortæller Jette Vindum.

Vejle Kommune har et 2030-mål om, at 25 % af kortere ture på under 5 km skal foregå på (el)cykel. I dag er tallet ca. 14 %.

Elbiler for alle

Elbiler får en afgørende betydning for omstillingen til grøn transport. Derfor var der på både Kirketorvet og Søndertorv mulighed for at se nærmere på 12 forskellige bilmærker, og det var også muligt at få en prøvetur.

– Det var godt at se så mange borgere, der fik mulighed for at komme tæt på en elbil og prøvekøre den. Specielt elbilen Detroit Electric fra 1913 tiltrak sig opmærksomhed og beundring hos borgerne, da den med sine knap 100 år vidner om elbilernes historiske udvikling, fortæller Andreas Schramm Petersen.

Omstillingen til grøn transport indgår i mobilitetsplanen, som er en udløber af klimaplanen. Målsætningen for indsatsområdet for transport er 30 % elbiler i 2030.

Læs mere om Vejle Kommunes Klimaplan her

Vejle Kører Grønt er økonomisk støttet af Vejle Kommunes Klimaudvalg og holdes i samarbejde med Business Vejle og City Vejle. Derudover er Middelfart Sparekasse medsponsor af hovedtaler, David Guldager.