Corona giver akutte tømmermænd i disse brancher

Corona giver akutte tømmermænd i disse brancher

27. marts 2020

Tekst: Torbjørn Næs Bertelsen

Ny undersøgelse blandt Dansk Erhvervs medlemmer viser, at Corona særligt giver én bestemt branche akut hovedpine.

Forestil dig, at du har en forretning. Den er veldrevet, har en sund økonomi og er populær blandt kunderne. Pludselig – fra den ene måned til den anden falder forretningens omsætning med 81 procent.

Det er desværre den barske virkelighed for mange virksomheder i oplevelsesøkonomien –  det vil sige hoteller, campingpladser og turistattraktioner.

Det viser en ny undersøgelse fra Dansk Erhverv, hvor 1091 af organisationens medlemsvirksomheder har svaret på, hvilke konsekvenser Corona-krisen får eller ventes at få for virksomheden. Her fortæller virksomhederne i oplevelsesbranchen, at de har oplevet, at deres omsætning i marts 2020 er faldet med 81 procent sammenlignet med året før.

Samtidig fortæller 90 procent af virksomhederne i oplevelsesbranchen, at deres omsætning er faldet med mere end 40 prcent.

Hoteller, campingpladser, turistattraktioner og andre i oplevelsesbranchen rammes meget hårdt af Corona-situationen. (Kilde: Dansk Erhverv)

Choktal for omsætningen
Oplevelsesbranchen altså særligt hårdt ramt på omsætningen, men andre brancher mærker bestemt også Corona-krisen krasse. Detail- og transportbranchen er også ramt.

Ifølge Dansk Erhvervs undersøgelse svarer virksomhederne i disse brancher, at deres omsætning er faldet med henholdsvis 39 og 38 procent i marts 2020, sammenlignet med samme måned året før.

På tværs af brancher viser Dansk Erhvervs undersøgelse, at danske virksomheders omsætning i marts 2020 er 31 procent lavere end året før.

37 procent af alle virksomheder i undersøgelsen har oplevet et omsætningsfald på mere end 40 procent. (Kilde: Dansk Erhverv)

Medarbejdere sendes hjem – nogle fyres
Fra regeringens og Folketingets side har man slået til lyd for, at virksomhederne holder igen med at fyre medarbejdere. Derfor har man sammen med arbejdsmarkedets parter skruet flere hjælpepakker sammen, hvor virksomheder kan modtage lønkompensation på op til 23.000 kr. for medarbejdere, der er hjemsendt.

Ifølge Dansk Erhvervs undersøgelse ser det ud til, at virksomhederne i høj grad har taget imod beskeden fra regeringen og arbejdsmarkedets parter, om at holde igen med fyresedlerne.

Undersøgelsen viser, at 72 procent af Dansk Erhvervs medlemmer har sendt medarbejdere, der egentlig skulle have været på arbejde, hjem på forskellige ordninger. Det til trods, så fyres der alligevel medarbejdere. 16 procent af virksomhederne har opsagt medarbejdere siden 1. marts på grund af corona-krisen. Hovedparten af de fyrede medarbejdere kommer fra oplevelses- og transportbranchen.

Galleri: Ifølge undersøgelsen har 16 procent af virksomhederne fyret medarbejdere som følge af Corona-situationen, men kun 43 procent vil gøre brug af muligheden for lønkompensation. (Kilde: Dansk Erhverv)

Ingen kender dagen
Det kan virke underligt, at virksomheder fyrer medarbejdere når nu regeringen sammen med arbejdsmarkedets parter har annonceret, at man vil spænde et sikkerhedsnet ud under virksomhederne i form af lønkompensationsordninger og andre tiltag.

Men muligvis er der fortsat en opgave i at få oplyst virksomhederne om netop disse ordninger. Således svarer kun 43 procent af virksomhederne, at de vil gøre brug af muligheden for lønkompensation.

Og som Dansk Erhverv selv skriver i bemærkningerne til undersøgelsen, så kan det skyldes, at ordningen stadigvæk er meget ny og at nogle virksomheder ikke endnu er i krise, men forventer at komme det, hvis ikke situationen normaliserer sig.