Corona disruptede arbejdstiden – KKI Plast har indført 3 dages arbejdsuge

Corona disruptede arbejdstiden – KKI Plast har indført 3 dages arbejdsuge

02. juli 2020

Tekst: Torbjørn Næs Bertelsen

Tredages arbejdsuge er blevet virkelighed hos KKI Plast. Stigende effektivitet og arbejdsglæde er blandt erfaringerne.

En formiddag i begyndelsen af 2020 var medarbejderne hos KKI Plast kaldt sammen i plastvirksomhedens lyse mødelokale. Flemming Juhler, der ejer virksomheden på Jens Grøns Vej i Vinding, ville gerne være på forkant med den moderne udvikling på arbejdsmarkedet, som han mente bevægede sig væk fra, at alle medarbejdere skulle arbejde efter samme 8-16 skema.

– Hvordan vil I helst arbejde, spurgte han sine syv ansatte, og bad dem byde ind med alle de vilde og fantasifulde forslag de kunne finde på. Men til Flemming Juhlers overraskelse kom der bare ikke nogen forslag.

– Jeg måtte selv skubbe på og komme med forslag, men alle mine idéer prellede af. De ville gerne fortsætte med at arbejde på den måde, de allerede gjorde, fortæller Flemming Juhler, der gik fra mødet med uforrettet sag. Medarbejderne vendte derefter tilbage til de store maskiner på værkstedet og de kendte arbejdsvaner. Men det skulle hurtigt ændre sig.

Vejles borgmester, Jens Ejner Christensen, lyttede interesseret da han 24. juni besøgte KKI Plast, hvor direktør og ejer, Flemming Juhler, viste rundt.

Uventet fordel
Corona-pandemien skulle nemlig komme til at vendte op og ned på den måde KKI Plast hidtil havde arbejdet.

– Da coronaen kom til Danmark og samfundet lukkede ned, indførte vi restriktioner for, hvor mange, der måtte være på arbejde ad gangen. Vi besluttede at kun halvdelen af medarbejderne skulle være på arbejdspladsen på samme tid, fortæller Flemming Juhler.

Efter noget tid kunne han konstatere, at den nye arbejdstid gav en række fordele, som ingen tidligere havde været opmærksom på.

– Når medarbejderne arbejder på en bestilling sker bearbejdningen af den specielle plastdel typisk på flere forskellige maskiner. Det betyder, at der godt kan opstå en kort kø til en maskine. Denne udfordring havde vi ikke i tiden med corona, hvor det kun var halvdelen af medarbejderne, der var på værkstedet, forklarer Flemming Juhler.

– Den nye arbejdstid betød, at medarbejderne hurtigt kunne vandre fra maskine til maskine og den enkelte opgave blev udført mere effektivt og uden afbrydelser. Dermed kunne vi lettere komme i mål med opgaven og begynde næste opgave og næste opgave og næste opgave igen, forklarer han.

De gode corona-erfaringer med en anderledes arbejdstid har nu betydet, at den særlige corona-arbejdstid er blevet til normal arbejdstid. Halvdelen af medarbejderne arbejder nu mandag, tirsdag og onsdag, mens den anden halvdel arbejder onsdag, torsdag og fredag. Der arbejdes i tolv-timers skift og så er alle medarbejdere på virksomheden om onsdagen, så der fortsat værnes om det vigtige kollegiale sammenhold.

KKI Plast fremstiller plastkomponenter og maskindele til brug i blandt andet fødevareindustrien. Det sker blandt andet ved hjælp af CNC fræsning.

Produktiviteten er blevet løftet
Flemming Juhler fortæller, at medarbejderne har taget rigtig godt imod den nye tredages arbejdsuge. Ikke alene føler medarbejderne, at de er mere effektive og får mere fra hånden.

Den nye tredages arbejdsuge betyder også, at de har fire sammenhængende feriedage hver uge, hvilket gør det nemmere for medarbejderne at prioritere familie, fritidsinteresser og meget andet.

Rent forretningsmæssigt har den nye tredages arbejdsuge ifølge Flemming Juhler også betydet, at virksomheden er mere effektiv.

– Efter corona har vi øget vores produktivitet og vores omsætning. Vores forventning for resten af året er, at vi enten når eller overgår den omsætning, vi har budgetteret med, siger Flemming Juhler, og tilføjer:

– Selv når vi har indregnet tiden med corona venter vi at nå vores mål – eller måske er det netop på grund af corona, slutter Flemming Juhler med et skævt smil.