Beijing-delegation på velfærdsmission i Vejle

Beijing-delegation på velfærdsmission i Vejle

27. august 2018

Tekst: Torbjørn Næs Bertelsen

Vejle Kommune fik anledning til at dele ud af viden og velfærdserfaringer, da repræsentanter for Beijings Tongzhou-distrikt 27. august besøgte Fjordbyen.

Spørgsmålene var mange da en kinesisk delegation fra Beijings Tongzhou-distrikt 27. august besøgte Vejle.

De kinesiske gæster bestående af Tongzhous viceborgmester og en række højtstående embedsfolk, havde oprindeligt selv henvendt sig til Vejle Kommune om muligheden for et møde. Kineserne ville nemlig gerne blive klogere på det danske velfærdssamfund.

Den kinesiske delegation bestod af fem personer og en tolk. De blev vist rundt i Fjordbyen af konsulent i Vejle Kommune, Arne Mølgaard, og Deputy Chief Resilience Officer, Gitte Grove Poulsen.

Stor spørgelyst
Mødet fandt sted i Fjordbyen og blev indledt ved, at kommunaldirektør Niels Ågesen, fortalte, hvad der karakteriserer en dansk kommune som Vejle, og hvilken rolle en kommune spiller i Danmark. Gæsterne var velkomne til at stille spørgsmål, og den invitation tog gæsterne imod i stil.

Hvad laver en dansk kommune? Hvor meget får danske studerende i SU? Hvordan fungerer et plejehjem? Hvor meget koster en børnehaveplads?

Dette var nogle af spørgsmålene, der blev svaret beredvilligt på. Deputy Chief Resilience Officer, Gitte Grove Poulsen, berettede herefter om, hvordan Vejle bruger den resiliente tanke som pejlemærke for at løse fremtidens udfordringer.

Flere og flere kinesiske ældre
– Det var tydeligt, at de var meget interesserede i, hvordan det danske velfærdsamfund er indrettet. Blandt andet spurgte de meget ind til, hvordan et plejehjem fungerer. Det er et meget relevant emne i Kina, hvor etbarnspolitikken bl.a. har betydet, at gruppen af ældre, der skal forsøges, snart vokser sig større en andelen af forsørgere, siger erhvervspolitisk konsulent i Vejle Kommune, Marina Vestergaard Christensen.

Besøget blev rundet af med en kort gåtur på Vejle Lystbådehavn, hvorefter de kinesiske gæster fik en guidet tur i Kirk Kapitals nye domicilbygning, Fjordenhus, der er skabt af den verdenskendte dansk-islandske kunster, Olafur Eliasson.

Den kinesiske delegation skal ud over Vejle Kommune også besøge Odense Kommune.

De kinesiske gæster fra Tongzhou bemærkede, at Vejle virkede som en ren og elegant by – ligesom de var meget betagede af Fjordenhus.