Århusianere strømmer til Vejle efter gode jobs

Århusianere strømmer til Vejle efter gode jobs

25. april 2018

Tekst: Torbjørn Næs Bertelsen
Foto: Colourbox

På kun fem år steg andelen af pendlere fra Aarhus til Vejle med 38 procent. Vejles virksomheder er attraktive for personer fra universitetsbyerne, forklarer erhvervschef.

Op på cyklen – ind til banegården – hop på toget – frem med laptoppen.

Sådan har Jørgen Jeppesens morgener forløbet siden 2015. Han pendler hver dag mellem hjemmet i Aarhus-bydelen Hasle og arbejdspladsen i Vejle, hvor han er Project Controller ved Siemens Gamesa.

Han er glad for at tage turen til Vejle og er særligt tilfreds med, at han kan bruge den 45-minutter korte tur til at arbejde i toget.

Værd at pendle efter
– Jeg pendler til Vejle, fordi jeg har et arbejde, jeg synes er rigtig interessant, og som jeg synes er værd at pendle efter, siger Jørgen Jeppesen, der ikke behøver lede længe efter århusianske pendlere på vej i samme retning.

Der er nemlig flere og flere pendlere fra Smilets By, der hver dag tager turen til Vejle, for at komme på arbejde. Nye tal fra Region Syddanmark og Danmarks Statistik viser, at antallet af pendlere fra Aarhus til Vejle steg 38 procent mellem 2010 og 2015. Samtidigt steg den samlede pendling til Vejle med 8,2 procent.

– Jeg tror der kommer flere pendlere fra Aarhus til Vejle, fordi der er mange interessante jobs at få i Vejle-området. Det er i hvert fald gældende for mit eget vedkommende, fortæller Jørgen Jeppesen.

Vejles havnefront har gennemgået en tydelig forandring de seneste år. Samtidigt er Siemens Gamesa og andre store virksomheder, der har attraktive jobs for kvalificerede folk fra universitetsbyerne, flyttet til Vejle.

Opfylder karrieredrømme
Udviklingen glæder erhvervschef i Vejle Kommune, Morten Damgaard. Ifølge erhvervschefen skyldes den øgede pendling, at flere virksomheder vælger at benytte sig af Vejle Kommunes unikke placering med under en time til Aarhus og kort til Billund Lufthavn.

– Vi har de seneste år haft tilgang af en række store virksomheder som Siemens Gamesa, der efterspørger ingeniører og anden arbejdskraft med længere uddannelser. Det tror jeg har gjort, at flere personer fra universitetsbyerne ser mod Vejle for at opfylde deres job- og karrieremæssige ambitioner, siger Morten Damgaard.

Han fremhæver også, at det er nemt at komme til Vejle, da byen har en stor banegård og er omgivet af motorveje, der gør det nemt at komme til og fra arbejde.

Tog direkte til arbejdspladsen
Jørgen Jeppesen fortæller, at han tydeligt kan se, at trafikken ombord på morgentogene mellem Aarhus og Vejle er øget.

– Togene er ofte godt fyldt indtil vi når til Vejle, hvor en stor del står af. Toget er næsten tomt efter Vejle, fortæller Jørgen Jeppesen, der glæder sig over, at banegården i Vejle ligger centralt i byen, hvor hans arbejdsplads også er placeret.

– Når jeg træder ud af toget kan jeg næsten træde direkte ind på kontoret, fastslår Jørgen Jeppesen, der fortæller, at han planlægger at fortsætte med at tage toget mellem Aarhus og Vejle.