4000 deltagere vil have smuk natur og spektakulære stigninger

4000 deltagere vil have smuk natur og spektakulære stigninger

07. maj 2019

Tekst: Jesper Lilleris
Foto: Jesper Lilleris

Grejsdalsløbet er et af Danmarks hårdeste og smukkeste motionscykelløb. Og netop den kombination er den væsentligste årsag til, at 4000 motionister vælger Grejsdalsløbet.

I cykelkredse er Grejsdalsløbet kendt for sine hårde ruter, mange højdemeter og høje stigningsprocenter. Og det er netop det spektakulære terræn i og omkring Vejle, som hvert år tiltrækker motionister fra hele landet. Alene fra hovedstadsområdet kom en tredjedel af alle deltagerne i 2018, og den andel bliver formentlig højere til årets løb.

–  Der er ingen tvivl om, at størstedelen er vores deltagere kommer for at få en masse højdemeter i benene. Området i og omkring Vejle findes ikke bedre andre steder i Danmark, og det er naturligvis helt afgørende for, at vi har op mod 4500 deltagere hvert år. Terrænet i og omkring Vejle er noget mange gerne vil rejse for, siger Henrik Norup, formand for Grejsdalsløbet. Han tilføjer:

– Sidst vi sendte en evaluering ud til vores deltagere svarede hele 87 %, at ruterne var det der tiltalte dem mest ved Grejsdalsløbet. Det siger noget om, hvor unik Vejle-området er inden for cykelmotion. Det skal vi være stolte af.

Gl. Kongevej /Chr. Winthers Vej er en af løbets hårdeste stigninger, og her løbets længste rute på 210 km har mål. 

Samtidig svarede 62 % af deltagerne, at den smukke natur var årsagen til at vælge Grejsdalsløbet.

Hensyn til området vigtigere end udvidelse

Selvom Grejdalsløbet allerede har op mod 4500 deltagere hvert år, ser Henrik Norup muligheder for at udvide løbet. Udvidelsen kan både være i forhold til at gøre løbet større og udvikle produktet yderlig.

– Løbet har uden tvivl potentiale til mere. Meget mere. Men vi ved også godt, at vi allerede fylder meget. Vi skal derfor hele tiden tænke på, hvor meget vi kan tillade at belaste byen og borgerne. Omvendt er Grejsdalsløbet også med til at brande området som en attraktiv cykeldestination, og derfor vil det give mening at udvide løbet. Men lige nu er hensynet til området vores første prioritet, slår Henrik Norup fast.

Løbsarrangørerne har allerede i år lavet en ændring, som har til formål at tage hensyn til trafikken. I år bliver deltagerne nemlig for første gang sendt afsted med udgangspunkt i den tid, de forventer at gennemføre løbet på. På den måde bliver der færre overhalinger og mere flydende trafik. Tidligere har det udelukkende været i forhold til distancen og ikke hastigheden, at deltagerne er sendt ud på ruten.

Vi tager gerne skraldet

Tidligere har henkastet affald fra deltagerne været et stort problem for Grejsdalsøbet. Men sådan er det ikke mere.

– Vi ved, at der ikke bliver smidt ret meget affald længere. Alligevel kører 20-30 mand ruten igennem om mandagen for at tage det affald, som måtte ligge på ruten, uanset om det er smidt af vores deltagere eller ej. Det tager vi ikke skade af, og for os er det vigtigste, at vi tager hensyn til naturen og beboerne i de områder, hvor løbet er, fortæller Henrik Norup. Samtidig glæder han sig over, at der kommer flere og flere tilskuer langs ruten til Grejsdalsløbet – specielt i målområdet ved Chr. Winthersvej og Gl. Kongevej.