25 år med verdensarv i Jelling: Ny runesten til minde om året hvor danerne blev klimatosser
17. december var det 25 år siden, at Monumentområdet i Jelling blev det første sted i Danmark til at blive optaget på UNESCOs Verdensarvsliste.
17. december 1994 kunne en lille gruppe mennesker omkring Monumenterne i Jelling glæde sig over, at stedet var blevet medlem af den fornemme klub af umistelige steder i hele verden.
Flere er kommet til siden og i dag er der 10 steder i Kongeriget. Tre af dem er grønlandske og Vadehavet, Christiansfeld, Stevns Klint, Parforcejagtlandskabet, Roskilde Domkirke og Kronborg er nu også en del af familien.
25 år senere blev jubilæet markeret i oplevelsescentret Kongernes Jelling, hvor 69 inviterede gæster fejrede dagen med taler og sang i Kongernes Jelling og Jelling Kirke.
Lokalt var det nuværende og tidligere medlemmer af byråd og menighedsråd, samt Vejle Provsti og Haderslev Stift, der var inviteret.
Der var også repræsentanter for Slots- og Kulturstyrelsen, Kulturministeriet og Nationalmuseet. Desuden var den franske ambassadør i Danmark, Caroline Ferrari, til stede, da verdensarvsorganisationen UNESCO har hovedsæde i Paris.
Borgmester Jens Ejner Christensen lagde i sin tale vægt på, at verdensarven i Jelling har haft en stor betydning for lokalsamfundet i byen.
Vigtigt for lokalsamfundet
For at markere 25-året kunne de indbudte gæster nyde en særlig korsang samt en fællessang i Jelling Kirke. Der var desuden taler fra Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev, Kulturministeriets departementschef, Marie Hansen, og Vejles borgmester, Jens Ejner Christensen. I sin tale lagde Vejles borgmester vægt på den store udvikling, der har været omkring Monumentområdet i de sidste 25 år:
– For 25 år siden havde vi to høje, to sten og en kirke. I dag er det et noget andet billede, der møder vores gæster, når de besøger Jelling. Palisade og skibssætning er nu blevet en del af verdensarven og smukt markeret i landskabet. De to runesten er kommet under tag og beskyttet for eftertiden, sagde Jens Ejner Christensen.
Verdensarven har ifølge borgmesteren også været med til at styrke sammenholdet for lokalsamfundet i Jelling:
– Verdensarv kan også noget, når vi snakker bæredygtighed og sammenhængskraft i forhold til et lokalsamfund. Vi har en fælles stolthed over, at vi har et stykke værdifuld verdensarv liggende i baghaven og alle kender Jelling. Også ude i verden. Vi har noget, som rigtig mange gerne vil have og som rigtig mange gerne vil flytte efter eller besøge, sagde borgmesteren.
Markeret med masser af aktiviteter
Da Jelling i 1994 blev verdensarv var der ikke stor bevågenhed omkring det. En kort notits i den lokale avis kunne fortælle om den fornemme udnævnelse, men en folkelig begivenhed blev det aldrig.
I forbindelse med 25-års jubilæet har man i Jelling forsøgt, at skabe en anderledes fejring. Filmfremvisninger, foredrag, uddannelse af skoleelever til verdensarvsambassadører og en kæmpe event den 26. oktober, der blev gennemført trods et gedigent møgvejr, har alt sammen sat fokus på verdensarven.
– For os er det meget vigtigt, at de lokale får et tilhørsforhold til verdensarven, siger Morten Teilmann-Jørgensen, museumschef ved Kongernes Jelling, der tidligere i år også kunne modtage en pris for det velfungerende samarbejde, der er lokalt omkring verdensarven. Det var den nordiske Verdensarvs organisation, der uddelte prisen i Stockholm.
Galleri: En ny runesten blev afsløret på 25-års dagen for Jelling-monumenternes optagelse på UNESCO’s verdensarvsliste.
Ny runesten og hemmelig skrift afsløres
Under tirsdagens arrangement blev en ny Jellingsten også afsløret. Det er de to lokale ildsjæle Torsten Rye Petersen og Ivan Østergaard, der har hugget den nye runesten.
Vikingerne kunne jo ikke skrive et årstal i runer. Derfor skulle der findes en formulering, der kendetegner året 2019. Gæster i Kongernes Jelling har den seneste tid kunnet komme med forslag.
Morten Teilmann-Jørgensen fortalte, at der var kommet mange gode forslag, men sætningen, der skal karakterisere 2019 blev: ”Året hvor danerne blev klimatosser”. Meget rammende, eftersom Dansk Sprognævn så sent som 13. december annoncerede, at netop ordet “klimatosse” er blevet kåret som Årets Ord.
På den nye runesten står der med runer følgende:
”TORSTEN OG IVAN GJORDE KUMBLER DISSE FOR FOLKETS FEST –
KVART ÅRHUNDREDE MED VERDENSARV –
DANMARKS STOLTHED
ÅRET HVOR DANERNE BLEV KLIMATOSSER”
Den nye runesten kan ses på første sal i oplevelsescentret Kongernes Jelling.