Welcon er en velsmurt maskine

Welcon er en velsmurt maskine

12. april 2018

Tekst: Torbjørn Næs Bertelsen

Fokus på offshore-markedet, velplanlagte produktionsudvidelser og en effektiv kernevirksomhed har sikret tårnvirksomheden Welcon succes, men direktøren aner nye vinde fra øst.

Vindbranchen er de seneste år blevet udsat for et større pres. Nye globale konkurrenter og øget konkurrence betyder, at der skal kæmpes hårdere for at få ordrer i bogen.

Bredt i vindbranchen og blandt underleverandører har den øgede konkurrencesituation betydet, at der er blevet skåret ned i antallet af ansatte, og indsatser for at få hul igennem til nye markeder er blevet igangsat. Mest med svingende resultater til følge.

Det er dog ikke situationen for tårvirksomheden Welcon i Svindbæk nær Give. Her har man hvert år siden 2014 øget omsætningen så den i 2017 rundede 600 mio. kr. Samtidig har Welcon aldrig haft så mange ansatte som nu.

- Vi har udvidet produktionen til 56.000 kvadratmeter og har i øjeblikket 375 ansatte, siger administrerende direktør, Jens Risvig Pedersen.

Welcon udvidede i 2017, så produktionsarealet i Svindbæk er på 56.000 kvadratmeter.

Offshore-ekspertise
Han tilskriver virksomhedens fokus på at levere tårnelementer af høj kvalitet til offshore-vindmøller, som en af hovedårsagerne til, at Welcon år efter år har kunnet skabe solide resultater.

- Vi var tidligt med på udviklingen til offshore, hvilket gør, at vi har opbygget en ekspertise, der er svær at få andre steder, siger Jens Risvig Pedersen, og fortsætter:

- Alle dele af forretningen er trimmet, og virksomheden drives særdeles effektivt. Samtidig har vi investeret i udvidelser af produktionen i tide, så vi i dag kan se på en ordrebog, der er fyldt for det næste år, siger han.

Virksomheden, der ligger klods op af den midtjyske motorvej, kører ifølge Welcon-direktøren som en velsmurt maskine. Og ser man på virksomhedens seneste regnskab fra oktober 2017, er man tilbøjelig til at give ham ret. Her viste regnskabet et overskud på 34 millioner kroner, ligesom afkastningsgraden, der er et vigtigt nøgletal, endte på solide 20,7 procent.

Modvind fra øst
Men ser man ind i fremtiden, så regner Jens Risvig Pedersen med at konkurrencen i vindmøllebranchen vil blive øget. Han peger især på danske stålforarbejdende virksomheders udfordring med konkurrencen fra kinesiske virksomheder.

EU har indført told på stål fra Kina, fordi den kinesiske stat, ifølge EU, støtter deres stålindustri, så de kan sælge billigere end konkurrenterne. Der er dog ingen told på forarbejdede stålprodukter, som eksempelvis tårne til vindmøller. Det mener Jens Risvig Pedersen er en fejl, da det betyder, at statsstøttede virksomheder i Kina kan eksportere forarbejdede stålprodukter som tårne uden om EU's told på stål.

- Stålindustrien i Europa har været gode til at råbe op om deres problem, og der er derfor kommet told på rå-stål. Men tårnproducenter har ikke nogen fælles interesseorganisation, der kan tale sagen. I USA har man indført told på rå-stål og stålforarbejdede produkter fra Kina. I min optik burde man gøre det samme i EU, mener Jens Risvig Pedersen.

Han fortæller, at Siemens og Vestas allerede har placeret de første ordrer på tårne i Kina.

- De skal naturligvis søge efter at få deres produkter til så få omkostninger som muligt, men det sker på ulige konkurrencevilkår og det skal vi gøre noget ved, siger Welcon-direktøren, der allerede har henvendt sig til Dansk Industri, Arbejdsgiverne og andre organisationer, for at få dem til at føre sagen videre til de relevante myndigheder.

- Jeg har intet imod konkurrence, men det skal være fair konkurrence. Får situationen lov at udvikle sig, vil vi have en udfordring med at opnå den samme fremgang i ordrer og omsætning, som vi hidtil har præsteret i virksomheden, slutter han.