Virksomheder vælger Vejle

Virksomheder vælger Vejle

19. april 2017

Tekst: Torbjørn Næs Bertelsen
Foto: Nils Rosenvold

Blandt kommuner med mere end 50.000 indbyggere er det kun tre kommuner – heriblandt Vejle – der har flere tilflytninger end fraflytninger, viser ny analyse.

Det seneste år har 476 virksomheder valgt at flytte deres aktiviteter til Vejle Kommune. Sammenholdt med de virksomheder, der er flyttet væk, har Vejle oplevet en fremgang på 124 virksomheder.

Dermed placerer Vejle Kommune sig i et eksklusivt selskab blandt kun tre kommuner med mere end 50.000 indbyggere, der har flere virksomheder i 2016 end året før. Det fremgår af en ny analyse fra data- og analysevirksomheden Bisnode.

Analysen viser, at store kommuner som København, Aarhus, Odense, Aalborg, Esbjerg, Kolding, Horsens og Herning har flere virksomheder, der fraflytter, end der flytter til. Blandt kommunerne med mere end 50.000 indbyggere er det kun Vejle, Randers og Roskilde, der har flere tilflytninger end fraflytninger.

Ifølge Vejle Kommunes årsrapport for virksomhedsbevægelser i kommunen kommer hele 56 procent af de nytilkomne virksomheder fra Region Midtjylland, mens hver tiende virksomhed trækkes til fra Region Hovedstaden.

Borgmester: Virksomheder har høj prioritet
Borgmester i Vejle Kommune Jens Ejner Christensen, er glad for, at Vejle har en stor tiltrækningskraft på både nye og etablerede virksomheder.

- Virksomheder har altid haft en høj prioritet i Vejle, og med den nye analyse er det tydeligt, at virksomhederne ser Vejle-området som et godt erhvervsområde og et sted, hvor man kan tiltrække kvalificeret arbejdskraft, siger Jens Ejner Christensen.

Branchen med den klart største tilflytning af virksomheder var engros- og detailhandlen, der havde en markant nettotilflytning på 111 virksomheder.

Den positive virksomhedsudvikling ses også i antallet af arbejdspladser i kommunen.

I 2016 betød virksomhedsbevægelserne en til- og fraflytning på 768 og 461 medarbejdere. Samlet set kan Vejle pryde sig med at have haft en nettotilflytning på 307 ansatte i 2016.

Erhvervsmål inden for rækkevidde
Vejle Kommune har de seneste år startet flere interessante tiltag, der samlet set skal skabe bedre erhvervsvilkår. Vækst- og udviklingscenteret Green Tech Center blev i 2014 etableret som klyngecenter for grønne energivirksomheder, og i løbet af 2017 åbner et tilsvarende center for fødevarevirksomheder.

- Med Green Tech Center og Food Innovation House satser vi på at understøtte de sektorer, hvor Vejle i forvejen har sine styrker. Sammen med vores status i bynetværket 100 Resilient Cities har vi vist en retning for vækst og nye løsninger, som vi er overbeviste om vil tilføre øget dynamik til både erhvervsliv og borgere i Vejle, siger borgmester Jens Ejner Christensen, der fortæller, at kommunen også satser stærkt på iværksætteri og innovation.

- Vi driver tilsammen fire start-up miljøer: Green Tech Center, Spinderihallerne, Slagteriet og Fabrikanterne. For tre-fire år siden havde vi samlet 50-60 iværksættere. I dag har vi omkring 150, som kan få hjælp og sparring i miljøerne samtidig med, at de nørkler med at få deres forretningside til at blive til virkelighed, fortæller borgmesteren.

Han fremhæver desuden kommunens erhvervsguide og bosætningsguide, der hjælper nye medarbejdere med at falde til i området, og kommunens specialiserede erhvervskonsulenter som eksempler på, at Vejle Kommune forsøger at hjælpe erhvervslivet bedst muligt.

Borgmesteren er overbevist om, at fremgangen i antallet af virksomheder og arbejdspladser vil fortsætte i årene frem.

Kommunens erhvervspolitiske målsætning er, at der i 2020 skal være 53.000 arbejdspladser i Vejle Kommune. Baseret på de seneste arbejdsmarkedstal vil dette mål kunne nås, hvis kommunen fortsætter med at trække virksomheder og arbejdspladser til i samme tempo som de seneste par år.