Tre teams skal gøre Ny Rosborg til en helt speciel bydel

Tre teams skal gøre Ny Rosborg til en helt speciel bydel

22. november 2018

Tekst: Vejle Kommune

Vejle Kommune er på vej til at sætte nye standarder for byudvikling. Ved en prækvalifikation er der netop valgt tre arkitekt- og rådgiverteams til en konkurrence om at udvikle en ny, bæredygtig og resilient bydel, som skal bygge videre på de kvaliteter for byudvikling og arkitektur, Vejle er kendt for bl.a. med Fjordbyen, Bølgen og Fjordenhus

Der er store ambitioner på spil, når den nye bydel Ny Rosborg i den vestlige del af Vejle skal på tegnebrættet. Byrådet ønsker, at den skal være så gennemtænkt og speciel, at den sætter nye standarder for byudvikling, som andre byer i Danmark og i andre dele af verden kan lære af. Ikke mindst de andre byer i netværket 100 Resilient Cities, altså 100 byer på verdensplan, der arbejder med resiliens, som Vejle er med i som den eneste by i Danmark.

Derfor var det også med spænding, at Økonomiudvalget modtog 16 ansøgninger til prækvalifikation til konkurrencen om at udvikle bydelen Ny Rosborg. Og forventningerne til et højt og ambitiøst niveau viste sig at blive indfriet. Derfor har Økonomiudvalget nu udvalgt tre af dem til den første fase af konkurrencen. De tre er Adept ApS, Arkitema A/S og Møller og Grønborg A/S.

- Vi er utroligt glade for den store interesse og det meget stærke felt af danske og udenlandske teams, der gerne vil være med til at udvikle Ny Rosborg. Vejle er kendt for fantastisk arkitektur, grønne byrum og attraktive boliger. Og i byrådet har vi høje ambitioner om at skabe virkeligt gode rammer for livet i den nye bydel Ny Rosborg, så nu glæder vi os til at se, hvordan visionen kan omsættes til virkelighed, siger borgmester Jens Ejner Christensen.

Udvælgelsen af de tre teams er sket ud fra en samlet vurdering, hvor der er lagt særlig vægt på de enkelte teams kompetencer, organisering og referencer.

- De tre teams har nu fortalt os, hvad de er i stand til at udføre. Så jeg har høje forventninger om, at vi i forlængelse af Fjordbyen med Bølgen og Fjordenhus og en rekreativ perle som Mariaparken kan fortsætte med at udvikle byen med arkitektur og byrum i verdensklasse, pointerer borgmester Jens Ejner Christensen.

Konkurrence i to faser
Konkurrencen bliver gennemført som et parallelopdrag, hvor de tre teams skal dele erfaringer og samarbejde undervejs. De tre teams skal udarbejde visionsskitser og strategiske udviklingsprincipper for bydelen og arbejder i første fase sideløbende med ideer og koncepter for den nye bydel.

I den næste fase vælges der én rådgiver blandt de tre deltagende teams. Det valgte team får til opgave at udarbejde to til tre scenarier til en udviklingsplan i dialog Vejle Kommune, borgere og andre interessenter, inden den endelige plan for området færdiggøres i sidste del af 2019.

Fakta om Ny Rosborg
I den vestlige del af Vejle er udviklingen af en resilient og grøn bydel i gang. Området er på ca. 80 ha, og vil i fremtiden indeholde både boliger, liberalt erhverv samt offentlig og privat service.

Processen omkring Ny Rosborg er anderledes end mange andre byudviklingsprocesser. Der er stort fokus på at involvere mange forskellige interessenter, tænke nye tanker og teste/eksperimentere undervejs.

Byrådets vision for Ny Rosborg fortæller om en ny resilient bydel - med fokus på mennesker og plads til boliger, erhverv og friluftsliv. Det er en grøn bydel, hvor der stilles krav til arkitekturen, og hvor kultur og bæredygtighed er en selvfølge.

De tre teams:

  • Adept ApS. Underrådgivere: Karres En Brands, Atkins, GivRum
  • Arkitema Architects. Underrådgivere: Moe A/S, Out of Office Architecture
  • Møller og Grønborg A/S. Underrådgivere: Aart Architects, Niras A/S, Arcadis (Holland)

Adept ApS arbejder med særligt fokus på den menneskelige skala i byer, bymiljøer og bygninger. Tegnestuen har de seneste år stået bag en række urbane, visionære projekter i Danmark og internationalt. Teamet har referencer fra store byudviklingsprojekter, bl.a. NærHeden i Hedehusene, Helsinge Haveby og Ringkøbing K.

Arkitema Architects er en af Skandinaviens førende arkitekttegnestuer med kontorer i Aarhus, København, Stockholm, Malmø og Oslo. Teamet har referencer fra store byudviklingsprojekter, f.eks. Amager Fælled Kvarter, NærHeden i Hedehusene og Helsinge Enge.

Møller & Grønborg er et dansk arkitekt- og planlægningsfirma med en bred erfaring med planlægnings- og landskabsprojekter i Danmark og udlandet. Teamet har erfaring med en række store byudviklingsprojekter, bl.a. bydelene Nye, Vinge og Viborg Syd.