Skype-iværksætter lun på varmt vand

Skype-iværksætter lun på varmt vand

26. juni 2017

Tekst: Torbjørn Næs Bertelsen
Foto: Torbjørn Næs Bertelsen, Jesper Lilleris

Vejle-virksomheden Waturu, der kan varme vand på en ny miljøvenlig måde, er tæt på aftale med kendt Skype-iværksætter.

Egentlig var Tor Reedtz bare på Rådhustorvet i Vejle for at lytte og blive inspireret. Han havde nemlig hørt, at den kendte succesiværksætter Morten Lund, skulle holde et oplæg om iværksætteri og tidens tendenser, og sådan en iværksætter-kapacitet kommer jo ikke til Vejle hver dag.

Hvad Tor Reedtz ikke vidste var, at dagen skulle ende med en aftale med den kendte iværksætter.

- Som jeg lyttede til det projekt han fremlagde, blev jeg mere og mere overbevist om, at jeg var nødt til at tale med ham, så snart han var færdig på scenen, fortæller Tor Reedtz, der står bag virksomheden Waturu, som udspringer fra Vejle.

Tor Reedtz bevægede sig derfor om bag ved scenen. Omgivet af elektronisk lydudstyr ventede han på taleren, men han var ikke den eneste der ventede på succesiværksætteren, der blev kendt som en af de første investorer i IT-succesen Skype.

Serieiværksætteren Morten Lund fortalte om iværksætteri og sit eget projekt med containerferieboliger, kaldet Poshtels.

- Vejles borgmester stod også og ventede på Morten Lund, som skulle bringes videre til en præsentation om kommunens strategi. Men jeg spurgte pænt om lov til at hilse på Morten Lund først. Det havde borgmesteren ikke noget imod, fortæller Tor Reedtz.

Han bevægede sig helt frem og da publikums afsluttende bifald lød, kom Morten Lund stille og roligt trissende om bag scenen i sine sandaler, hvor han ikke kunne undgå at løbe ind i Tor Reedtz, der venligt hilste på ham.

- Jeg spurgte, om jeg kunne låne ham i fem minutter, da jeg gerne ville vise ham vores produkt, som jeg mente ville passe perfekt ind i hans eget projekt, fortæller Tor Reedtz.

Det var Morten Lund med på, og mens han røg en halv cigaret, gik de sammen over til Vejle Stadsarkiv, hvor Tor Reedtz firma, Waturu, ved hver håndvask har installeret varmvandsenheder, der opvarmer vandet direkte ved tappestedet.

Den grå Waturu-boks er placeret direkte under håndvasken. Koldt vand kommer ind i boksen og bliver på meget kort tid varmet op. Røret til venstre i billedet er ikke forbundet til håndvasken, da røret leder varmt vand. Den lille hvide boks forbinder enheden med strøm.

Hurtig respons
Morten Lund er selv i gang med et stort projekt med mobile containerhoteller – såkaldte poshtels – som hurtigt kan etableres og flyttes. Udfordringen med disse Poshtels, er blandt andet, at de skal indeholde alle de fornødenheder man kender fra en almindelig bolig – heriblandt rindende og varmt vand. Og Morten Lund kunne godt se fidussen i Waturus produkt.

- Han var interesseret, og efter en kort udveksling af kontaktoplysninger sendte Morten Lund en mail til sine medarbejdere i København om, at de skulle kigge nærmere på vores firma og vores varmvandsløsning, fortæller Tor Reedtz.

Allerede samme dag blev han kontaktet af Poshtels medarbejdere, der havde gennemgået Waturus hjemmeside og som meddelte, at de så frem til at få et møde meget hurtigt. Det var torsdagen før pinse, og allerede et par dage efter pinsen var Tor Reedtz og hans bror og forretningspartner, Toke Reedtz, i København til et møde med Poshtel.

Poshtels demonstrationsbolig er placeret ved havnekajen i Københavns Nordhavn.

Møde har ført til aftale
Tilbagevendt til Vejle fra København glæder Tor Reedtz sig over, at han kan mærke en ægte interesse og vilje til at anvende grønne innovative løsninger hos Morten Lund og hans medarbejdere.

- Man hører tit mange, der bare snakker om, at de vil være grønne, og at de vil nedsætte CO2-forbruget, men når det kommer til stykket, så sker der ikke noget. Her mærker man tydeligt, at de virkelig ønsker at sætte fokus på brugen af nye grønne teknologier og en nytænkning af hele feriebolig-konceptet, siger en begejstret Tor Reedtz.

Mødet i København har nemlig betydet, at Waturus produkt, der kan rense og varme vand ved tappestedet, skal være en del af Poshtels demonstrationssuite, der står på Københavns Nordhavn.

- Vi har aftalt, at vi skal installere Waturus løsning, så de kan se den i funktion og sammenligne den med deres oprindelige løsning, siger Tor Reedtz, der fortæller at Poshtel-folkene blandt andet var imponerede over, at Waturu-enheden foruden opvarmning af vand også kan rense vandet for bakterier.

Morten Lunds vision er, at Poshtel-containerne skal være decentrale hoteller med god service og høj grad af komfort, placeret rundt omkring i verden. Også steder, hvor der ikke er let adgang til rent drikkevand.

- Hvis man smider en Poshtel-enhed på en palmestrand et sted på kloden, skal de enkelte dele kunne køre selv og fungere. Hardwaren der bliver brugt skal kunne køre uden for meget service. Det var et af de punkter som de også synes var interessante ved vores løsning, forklarer Tor Reedtz, der ser lovende muligheder for, at Waturu-enheden kan køre på solenergi.

Tor Reedtz har været den tekniske drivkraft bag at skabe varmvandsenheden Waturu. Hans bror Toke Reedtz er direktør i Waturu.

Referencer i flere byer
Waturu har arbejdet på deres vand-teknologi i fem år. Over de seneste måneder har de fået referencer ved at installere enheden i en række bygninger i Vejle og Hedensted, ligesom enheden snart skal installeres på en skole i Aarhus.

Waturu er på det stadie, hvor de skal til at høste referencer fra ejendomme, der kan bekræfte, at Waturus teknologi er lige så god og brugbar, som de selv siger den er.

- Vi har fokuseret meget på, at man kan spare rigtig meget vand og meget energi ved at ændre tankegangen til at gå decentralt, så man varmer vandet op der, hvor man bruger det. Det er meget modstridende med den opfattelse danskerne er flasket op med. Nemlig, at vi i Danmark stort set altid bruger fjernvarme, siger Tor Reedtz, og forklarer:

- I omverdenen har man ikke fjernvarme. Der bruger man i stedet vandvarmere med tank, hvilket også er en gammeldags løsning hvis man spørger mig. Ville du måske købe en bil der skulle holde i tomgang 24 timer i døgnet i tilfælde af at du skulle bruge den? Nej vel, forklarer han.

Poshtel skal nu bruge nogle måneder på at gennemteste Waturus vandvarmer. Hvis de vurderer, at den kan anvendes i Poshtel-enhederne, der skal spredes rundt om i verden, er der potentiale for en god forretning for Waturu, og et mere miljøvenligt vandforbrug rundt om i verden.