Åben vindmøllekorridor er afgørende for Welcon

Åben vindmøllekorridor er afgørende for Welcon

19. april 2018

Tekst: Torbjørn Næs Bertelsen
Foto: Colourbox

Særtransporter skal fortsat have en tilgængelig rute til Esbjerg, mener Welcon-direktør, der opfordrer kommuner til at indarbejde vindbranchens behov i trafikprojekter.

Mere end halvdelen af alle verdens havvindmøller står i dag på vindmølletårne, der er produceret hos tårnvirksomheden Welcon.

Står det til direktør og ejer Jens Risvig Pedersen, skal Welcon fortsat være en af verdens førende leverandører af tårnelementer til vindmøller. Det kræver dog, at særtransporter fortsat har mulighed for at fragte de tonstunge tårnelementer til Esbjerg via den såkaldte vindmøllekorridor.

Det gjorde Jens Risvig Pedersen klart da Vejles borgmester, Jens Ejner Christensen, 17. april besøgte tårnfabrikken i Svindbæk nær Give.

Ombyggede kryds og rundkørsler
Vindmøllekorridoren mellem Give og Esbjerg løber primært på statsveje i Vejle, Billund og Esbjerg kommuner. Her er vejkryds og rundkørsler ombygget, så vindmølletransporter har ekstra plads i rabatten, ligesom der enkelte steder er mulighed for at køre lige over rundkørsler.

- Vi har ikke andre ruter til Esbjerg, end vindmøllekorridoren. Bliver der pludselig lavet en ny toglinje eller anden infrastruktur, der ændrer så meget på ruten, at vi ikke kan bruge den, så har vi en udfordring med at levere vores tårne, forklarede Jens Risvig Pedersen.

Han opfordrede Vejles borgmester til at opretholde en tæt dialog med Billund og Esbjerg Kommune, for at sikre, at vindmøllekorridoren bevares i fremtidens infrastrukturprojekter.

Nye vinde blæser – men hvorhen
Jens Ejner Christensen var lydhør over for Welcon-direktørens synspunkter med hensyn til adgangen til vindmøllekorridoren fra Give til Esbjerg.

Han forklarede, at hensynet til virksomheden og de 375 ansatte, var med i overvejelserne om linjeføringen af en ny jernbane mellem Vejle og Billund og linjeføringen af en mulig Hærvejsmotorvej.

Jens Ejner Christensen benyttede også mødet med direktøren for en af vindindustriens store underleverandører, til at få en aktuel statusrapport for, hvordan vindene blæser i branchen.

De mange fusioner i vindbranchen blev diskuteret, ligesom det blev vurderet, hvilke muligheder og udfordringer planerne om en ny tysk vindhub i Cuxhaven kan have for den danske vindbranche.

Jens Risvig Pedersen ændrede i 2012 Welcons strategi til udelukkende at fokusere på tårne til havvindmøller (foto: Welcon).